ciasto brzoskwiniowo piankowe.
ciasto brzoskwiniowo piankowe. Rozmiar 20 KB |
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 2/3 szkl. cukru,
- 4 jajka,
- łyżka octu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa I:
- puszka brzoskwiń,
- 2 szkl. soku pomarańczowego,
- 2 op. kisielu brzoskwiniowego,
- 2 łyżki cukru,
To jest wersja bardziej kwaskowa.
Śmiało zamiast soku można użyć wody, a zamiast kisielu budyń śmietankowy lub waniliowy.
Masa II:
- 2 op. śnieżki,
- 2 op. galaretki (najlepiej czerwonej - do kontrastu),
- 300 ml mleka,
Przygotowanie:
1. Robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę i mieszamy.
Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu nasączamy sokiem z puszki z brzoskwiniami.
2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym i szklance zalewy z brzoskwiń. Mieszamy z brzoskwiniami i wylewamy na biszkopt. Studzimy.
3. Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę cały czas mieszając. Wylewamy na ostudzoną masę brzoskwiniową.
Ja wierz dodatkowo posypałam startą czekoladą.